Living in Spain

Wonen in Spanje

Een huis kopen in Spanje is voor velen een droom. Het is een beslissing waar heel wat denkwerk aan voorafgaat. Wij bekijken hieronder de verschillende facetten die uw beslissing kunnen beïnvloeden.

Klimaat

Het klimaat is een van de voornaamste redenen waarom Nederlanders massaal emigreren naar Spanje. In de zomer staat het land garant voor zon en aangename temperaturen. Maar ook de winters zijn er veel aangenamer dan die in Nederland, zeker in de kuststreken. De temperatuur blijft er ook dan zeer aangenaam. Toch zijn er wel wat klimaatverschillen tussen verschillende regio’s.

Regio's

De Costa Blanca is vooral bekend om zijn zachte, droge winters. De Middellandse Zee houdt de temperaturen warm, terwijl de heuvels die achter de Costa Blanca liggen, die warmte goed vasthouden.

De Costa Almeria kent maar liefst 3000 uren zon per jaar. In de zomer is het er gemiddeld zo’n 29 à 30 graden.

Ook de Costa del Sol blinkt uit in zonuren en warme zomers. In de winter is het er nog gemiddeld 16 graden.

Het eiland Mallorca in de Balearen biedt een ideale combinatie van beide: de wintermaanden zijn er erg zacht en de zomer warm en droog.

Eten

Paella, calamares, tortilla, tapas, gazpacho. Niet voor niets zijn er zo veel Spaanse woorden binnengeslopen in onze woordenschat voor voeding. Eten is voor Spanjaarden echt een deel van hun cultuur. De mogelijkheden zijn dan ook eindeloos. Salades, sandwiches en tapas zijn er op elk moment van de dag te verkrijgen. Wie graag zelf kookt in Spanje, kan terecht bij de plaatselijke slager (carnicería) of de talrijke supermarkten.

Woning kopen

Een woning kopen in Spanje is een goede investering voor wie wat geld opzij heeft staan. De prijzen zijn er een stuk voordeliger dan in Nederland. Maar een woning kopen in Spanje is natuurlijk ook een hele uitdaging. Het vergt heel wat denkwerk en administratie. U kent de plaatselijke reglementen niet en vaak is ook de taal niet vanzelfsprekend. Daarom is het verstandig om samen te werken met een Nederlandse makelaar. U hebt een aanspreekpunt bij vragen, en de taalbarrière wordt overbrugd.

Medische bijstand

Als u in Spanje gaat wonen, wil u natuurlijk ook verzekerd zijn van dezelfde medische zorgen die u in Nederland zou krijgen. Spanje is op dat vlak een sterk geëvolueerd land. Voor uw vertrek regelt u best eerst uw verhuizin bij de gemeente van uw woonplaats in Nederland. Dan heeft u zeker de juiste papieren om u in Spanje in te schrijven. Zowel dokters, apotheken als ziekenhuizen zijn talrijk aanwezig in Spanje.

Administratie

Als u een eigendom koopt in Spanje, zijn er ook administratieve zaken te regelen. Werken met een Nederlandse makelaar biedt heel wat voordelen:

Hij kan u inlichten over de procedure.
Hij is betrouwbaar.
U wordt geholpen in uw eigen taal.

Dream Estate is zo’n makelaar. Wij begeleiden u bij het volledige aankoopproces en blijven u service bieden na de aankoop.